Zo werkt airco

De eerste airco’s waren grote, lawaaiïge apparaten. Moderne airconditioners zijn echter wonderen van vernuft en design. Ze zijn compact, fraai om te zien en doen hun werk feilloos én geruisloos. We hebben het dan wel over goede airco. Want er is nogal wat kaf onder het koren. Vooral verrijdbare airco’s presteren vaak teleurstellend: ze geven weinig koeling, produceren veel lawaai én staan altijd in de weg. Op deze site hebben we het alleen over vaste installaties, de zogenaamde splitsystemen.

Wat doet airco eigenlijk?
Airconditioning regelt de temperatuur, de luchtbeweging en de ontvochtiging. Bij de temperatuur is het belangrijk dat binnen- en buitentemperatuur niet teveel uiteen mogen lopen: maximaal 5°C. Een groter verschil kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals verkoudheid. Ook de luchtbeweging is belangrijk. En te sterke luchtbeweging geeft een onbehaaglijk gevoel van koude en tocht.

Het principe van airco
Alle airconditioners werken in principe hetzelfde en bestaan uit een binnen- en een buitendeel. Het binnendeel zuigt de binnenlucht aan. Na eerst een stoffilter te zijn gepasseerd, wordt die lucht gekoeld met behulp van een speciaal, milieuvriendelijk koudemiddel dat continu in het airco-systeem wordt rondgepompt. Het neemt de warmte van de te koelen binnenlucht over. Na afkoeling wordt de gekoelde en gefilterde lucht weer de ruimte ingeblazen. Op de juiste temperatuur en in de juiste richting. Nadat het koudemiddel door opwarming door de binnenlucht gasvormig is geworden, wordt het door het buitendeel geleid. Daar wordt het weer vloeibaar door afkoeling door de buitenlucht. Vervolgens wordt het koudemiddel weer naar binnen gevoerd en begint de koelcyclus opnieuw.

Wist u overigens dat moderne airco’s ook in
warmtepomp-uitvoering
leverbaar zijn? Dus: ontvochtiging, koeling, verwarming en luchtreiniging in één apparaat? Dat bespaart energie (tot wel 30%!) én ruimte.

Coolworks Airconditioning BV A: Den Engelsman 16D 6026 RB Maarheeze T: 0495-593845 F: 0495-594034 E: coolworks@coolworks.nl