Verschillende airco-systemen

Airco-systemen zijn er in alle soorten en maten. Er is echter maar één systeem dat precies aan uw wensen voldoet. Maak uw keuze dus zorgvuldig en raadpleeg altijd uw erkende installateur, die u ook kan informeren over de STEK regelgeving. Wilt u alleen koeling en luchtontvochtiging? Wellicht ook verwarming? Verwarmen met airco is een uitkomst in situaties waarin de bestaande cv-installatie niet verder kan worden uitgebreid. Of in de seizoenen wanneer de cv buiten bedrijf is. En wist u dat er ook systemen zijn met geïntegreerde ventilatie, verwarming en luchtreiniging?

Verrijdbare airco of vaste airco
U kent ze vast: de airco’s op wieltjes. Vooral handig voor thuis. Maar de voordelen wegen niet op tegen de nadelen. Ze staan in de weg en de mate van koeling is teleurstellend. De warmte- en condensafvoer vindt veelal plaats via een slang uit het raam en het lawaai is oorverdovend. En ze zijn storingsgevoelig. De kwaliteit van vaste airco, ook wel ‘splitsystemen’ genoemd, is veruit superieur. Ze zijn veel duurzamer, veelzijdiger, comfortabeler én stiller.

Split of multi-split
Splitsystemen bestaan uit een binnen- en buitendeel die met behulp van 2 dunne koelleidingen met elkaar zijn verbonden. Ze zijn (bijna) overal te plaatsen en leveren maximale prestaties. Multi-splitsystemen gaan nóg een stap verder. Deze maken het mogelijk om met één buitenunit verschillende ruimtes apart regelbaar te koelen of te verwarmen. Dus bijvoorbeeld overdag koelen in de woon- en werkkamer en ’s nachts in de slaapkamers.

De plaatsing van airco
Het binnendeel van een splitsysteem is leverbaar voor montage aan de wand, op de vloer, aan het plafond en voor inbouw in of onder het plafond. De plaatsing van de units is niet alleen een kwestie van smaak en ruimtegebruik, maar bepaalt ook de manier waarop de lucht de ruimte wordt ingeblazen. Onjuiste plaatsing en een te grote of te kleine capaciteit leiden tot tocht, lawaai en/of onvoldoende koeling.

Warmtepomp en inverter
Wist u dat u airco ook kan worden gebruikt voor verwarming? Split- en multi-split airconditioners kunnen namelijk ook worden geleverd in warmtepompuitvoering. De koelcyclus wordt dan omgekeerd: aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven. Dit is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij -20°C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussenseizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. Zo bespaart u flink op energie.
Veel (multi-)splitsystemen zijn "inverter" gestuurd. Dankzij de geïntegreerde inverter stemt het systeem zijn koel- en verwarmingscapaciteit continu af op de warmte- of koelproductie in de ruimte, de gemeten en de gewenste binnentemperatuur alsmede de grootte van de ruimte. Hierdoor ligt het energieverbruik 30% lager dan bij traditionele aan/uit-systemen. Bovendien zorgt de inverter voor nog meer comfort; door de snelle inschakeltijd wordt de gewenste temperatuur sneller bereikt.

Coolworks Airconditioning BV A: Den Engelsman 16D 6026 RB Maarheeze T: 0495-593845 F: 0495-594034 E: coolworks@coolworks.nl