15 Misverstanden over Airco

1. Airco maakt lawaai
De kwaliteitsmerken doen hun werk nagenoeg onhoorbaar, zowel het binnendeel als het buitendeel (ook belangrijk voor uw buren!). Let bij vergelijking van merken en typen goed op de technische details. Geluid wordt uitgedrukt in dB(A). Elke 3 dB(A) is een verdubbeling van het geluidsniveau. Met andere woorden: een installatie van 28 dB(A) produceert twee keer(!) zoveel lawaai als een installatie van 25 dB(A).

2. Airco gebruik je alleen ’s zomers
Wie airco in de auto heeft, weet het allang: airco is comfort, het hele jaar door. Moderne systemen zijn echte ‘luchtbehandelaars’. Ze produceren niet alleen koude lucht, maar kunnen de binnenlucht ook ontvochtigen, filteren en (optioneel) zelfs verversen en verwarmen. Ook in de winter dus erg prettig.

3. Airco staat lelijk én in de weg
Dat geldt eigenlijk alleen voor verrijdbare airco’s. Bij vaste airco kunnen de units aan de wand of onder/in het plafond worden geplaatst. En in veel gevallen zelfs vrijwel onzichtbaar worden weggewerkt in het plafond.

4. Airco is een bron van legionellabesmetting
De kans op legionellabesmetting via een split- of multi-splitsysteem is vrijwel nihil. De legionella-bacterie is alleen actief in water met een temperatuur tussen 30°C en 50°C en dan nog uitsluitend als het verneveld wordt. In ons land worden voornamelijk split- en multi-splitsystemen toegepast. Deze vernevelen geen water en kunnen dus ook geen legionella veroorzaken. Wel kan er koud condenswater in de condensbak terechtkomen. Mits goed geïnstalleerd, wordt de condenswaterafvoer altijd zo geplaatst, dat het water direct naar het riool stroomt en niet de kans krijgt om op te warmen.

5. Airco is duur
Goedkoop is duurkoop. Vooral in warme zomers kopen veel mensen impulsief een verrijdbare airco. Om er daarna snel achter te komen dat men beter een splitsysteem van een kwaliteitsmerk had kunnen laten installeren. Kwaliteitsmerken gaan gemiddeld 12 jaar mee. De investering is weliswaar hoger, maar de afschrijving is lager. Bovendien is een airco fiscaal aftrekbaar; om de kosten van aanschaf en installatie van uw airco-systeem te dekken kunt u namelijk een (hypothecaire) lening afsluiten.

6. Airco gebruikt veel stroom
Moderne airco-systemen hebben een zeer hoog energierendement. Voor elke geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u ca. 3,5 kW aan koelvermogen retour. En bij airco-systemen met inverterregeling is het rendement nog hoger en kan de besparing oplopen tot zo’n 30%.

7. Airco is alleen voor bedrijven
Airco zag je eerst vooral in luxe hotels. Daarna werd airco ook gemeengoed in kantoren, winkels en horeca. De steeds warmere zomermaanden maken dat meer en meer mensen kiezen voor airconditioning thuis.

8. Van airco word je verkouden
Niet airco maakt verkouden, maar te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Meer dan 5°C verschil is derhalve niet verstandig. Geavanceerde modellen houden dit zelf in de gaten en sturen waar nodig automatisch bij.

9. Airco zorgt voor ‘sick building’
Integendeel. Mits deskundig geïnstalleerd en goed onderhouden draagt airco juist enorm bij aan het gevoel van welbevinden. Airconditioning van goede kwaliteit werkt prestatie- en comfortverhogend.

10. Voor airco moet mijn hele bedrijf of woning worden ‘gesloopt’
Voor split- en multi-splitsystemen zijn koelleidingen nodig voor de aan- en afvoer van het koudemiddel. Deze leidingen kunnen vaak worden weggewerkt in wanden of het plafond.

11. Airco is milieu-onvriendelijk en tast de ozonlaag aan
Moderne airco-systemen bevatten milieuvriendelijke koudemiddelen. Daikin, Mitsubishi Electric en LG waren ’s werelds eerste airco-producenten die haar apparaten van deze milieu- en ‘ozonvriendelijke’ koudemiddelen voorzagen.

12. Iedereen mag airco monteren
Het installeren van airco is koeltechnisch vakwerk dat alleen door een STEK-erkende installateur mag worden uitgevoerd.

klik logo

13. Beter teveel koelcapaciteit dan te weinig
De koelcapaciteit moet precies zijn afgestemd op de ruimte. Niet te veel en niet te weinig. Raadpleeg hiervoor één van de specialisten van Coolworks Airconditioning.

14. Er bestaan geen slechte airco’s
Maar kwaliteitsverschillen zijn er wel degelijk. De producten van de grote kwaliteitsmerken zijn vaak energiezuiniger, stiller en gaan ook langer mee. Ook de service en garanties zijn veelal beter. Daikin en Mitsubishi Electric geven maar liefst 5 jaar garantie.

klik logo

15. Airco is moeilijk te bedienen
Moderne airco-installaties zijn eenvoudig te bedienen. De meeste systemen houden zelf de door u ingestelde temperatuur in de gaten, sturen die automatisch bij en waarschuwen wanneer onderhoud nodig is.

Coolworks Airconditioning BV A: Den Engelsman 16D 6026 RB Maarheeze T: 0495-593845 F: 0495-594034 E: coolworks@coolworks.nl